Detoks sokowy

Detoks sokowy

Problemy ze skórą, przewlekłe zmęczenie czy spadek odporności organizmu to jedne ze znaków wskazujących na to, że z naszym zdrowiem nie dzieje się najlepiej. Zamiast od razu kierować się do gabinetu lekarskiego i tygodniami spożywać farmakologiczne chemikalia, warto zastanowić się nad alternatywnymi metodami. Jedną z takich jest ostatnio popularny detoks sokowy, dzięki któremu możemy oczyścić organizm z toksyn, których sam nie jest w stanie zniwelować.

Takie rozwiązanie polecane jest w przypadku osób, u których dominuje siedzący tryb życia oraz brak jakiejkolwiek aktywności fizycznej, nadmierny stres, skłonność do uzależnień czy nieracjonalne odżywianie się rozumiane jako niewystarczająca ilość posiłków w ciągu dnia czy pomijanie tego najważniejszego – śniadania..

Przed rozpoczęciem detoksu

Dieta sokowa jest swego rodzaju zastrzykiem dla organizmu, nie wolno więc stosować jej dłużej niż kilka dni (zwłaszcza bez nadzoru lekarza/dietetyka), gdyż długotrwała rezygnacja z konkretnych elementów jadłospisu (np. białka), może w konsekwencji doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, zaburzenia hormonalne i wiele innych problemów zdrowotnych.

Detoks, czas start

Sokowe oczyszczanie możemy prowadzić w dwojaki sposób –  na rynku dostępnych jest wiele firm dietetyczno-cateringowych, które nie tylko pomogą dobrać najodpowiedniejszą formę diety, ale także zapewnią nam zestaw soków na czas jej trwania.

Niekoniecznie trzeba jednak korzystać z takich opcji, albowiem zdrowe i pełnowartościowe soki możemy przygotować samodzielnie, w domu – wystarczy posiadać blender lub wyciskarkę. Taka kuracja powinna obejmować soki ze świeżych owoców i warzyw, koktajle i – wyjątkowych przypadkach – buliony i zupy. Ważne by żadne z tych substancji nie były poddane obróbce termicznej, a występowały w swoich najbardziej naturalnych formach. W trakcie detoksu wykluczone jest stosowanie wszelkiego rodzaju używek – nie tylko alkoholu czy papierosów, ale także kawy i herbaty. Tą możemy zastąpić naparami z ziół, które będą dodatkowo wspomagać proces oczyszczania naszego organizmu. Należy również pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody.

Co wybrać?

Zaleca się ilościową przewagę warzyw nad owocami, gdyż te nie zawierają tak dużo cukrów. Jeżeli warzywa, to najlepiej te zielone i liściaste – rukola, szpinak czy jarmuż. Dostarczą naszemu organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, chlorofilu i przeciwutleniaczy. Dodatkowo można stosować sok z cytryny, który jest naturalnym odkwaszaczem; warto również wykorzystać imbir jako element rozgrzewający i antybakteryjny.

Po detoksie

Nasz organizm nie jest przyzwyczajony do diety sokowej, odbiera więc ten proces jako coś anormalnego, w związku z czym żołądek staje się bardzo wrażliwy. Po detoksie należy powoli wracać do codziennego jadłospisu, szczególną ostrożność zachowując w przypadku diety bogatej w ciężkie, smażone potrawy. Takie rozwiązanie nie jest oczywiście odpowiednie dla każdego organizmu, warto więc monitorować swoje samopoczucie i w przypadku nasilonego zmęczenia, zawrotów głowy czy migren, zrezygnować z procesu detoksykacyjnego.

Dodaj komentarz