Marzec to miesiąc w czasie, którego należy wykonać cały szereg ważnych prac w ogrodzie warzywnym. W tym okresie trzeba rozpocząć wiosenne przygotowanie gleby do upraw, rozplanowanie rozsady warzyw na zbiór średnio wczesny oraz zacząć siew i sadzenie warzyw bezpośrednio do gruntu.
Jak przygotowujemy glebę w marcu?
Wiosenna uprawa gleby ma na celu przede wszystkim spulchnienie ziemi i zatrzymanie parowania wodnego, które jest charakterystyczne dla okresu zimowego. Należy zająć się także wyeliminowaniem wschodzących chwastów. Gleba przygotowywana na wiosnę powinna też mieć właściwą wilgotność. Aby utrzymać ją w takim stanie trzeba zabezpieczyć ją przed wysychaniem. To czy gleba nadaje się już do wysiewu warzyw możemy łatwo sprawdzić. Gdy jest odpowiednio wyschnięta, nie przykleja się do narzędzi. Należy pamiętać o tym, że są rośliny, które wymagają dokładnego i głębokiego spulchnienia ziemi. Chodzi tu miedzy innymi o selery, kalafiory i pomidory. Po kilku dniach od tych zabiegów możemy już zastosować nawóz mineralny, lekko przekopać glebę i następnie zagrabić ją.
Jakie rozsady warzyw produkujemy w marcu?
W marcu możemy już przygotowywać rozsady warzyw przeznaczonych na wczesne zbiory. Przykładem są tutaj sałata, kalarepa, kapusta i kalafior. Inne popularne warzywa, które wysiewamy na rozsadę w marcu to cebula, por, papryka i pomidory. Rośliny w rozsadzie do czasu gdy osiągną wysokość 5 cm powinny przebywać w temperaturze około 18 stopni. Dobrze jest też przykryć je folią albo słoikiem. Po osiągnięciu takiego wzrostu temperatura może być obniżona do 15 stopni. Na kilka dni przed przeniesieniem rozsady na jej miejsce docelowe warto rozpocząć hartowanie, czyli przyzwyczajanie do niższych temperatur.
Pod koniec marca albo na początku kwietnia można zacząć tworzyć rozsady pomidorów, które trafią do gruntu po 15 maja. Nasiona pomidorów należy wysiać w rzędach co 5 cm, zachowując niewielką głębokość 0, 5 cm. Pomidory do kiełkowania będą potrzebowały temperatury z przedziału 22-25 stopni. Gdy pojawią się pierwsze liście rośliny należy przepikować do większych doniczek o średnicy 8-9 cm. Rozsada pomidorów gotowa do posadzenia w gruncie to taka, gdzie roślina ma około 7 liści i pierwsze grono w pączkach. Bardzo podobnie postępuje się w przypadku rozsady z papryką.
Jakie warzywa siejemy w marcu bezpośrednio do gruntu?
W tym czasie do gruntu możemy wysiać groch oraz szpinak. Jest to też dobry czas na posadzenie czosnku. Robimy to z użyciem ząbków czosnku, które sadzimy osobno a nie w całych główkach. Zasadą jest by czosnek sadzić w rzędach, co 20-30 cm. Ząbki należy umieszczać na głębokości od 3 do 5 cm. Marzec to także dobry czas do wysadzenia cebuli dymki. Jest ona odporna na przymrozki, dlatego można posadzić ja stosunkowo wcześnie. Odległość między poszczególnymi dymkami powinna wynosić około 7 cm.