Nie żałujmy sobie przypraw

Nie żałujmy sobie przypraw

Współczesną kuchnię trudno sobie wyobrazić bez aromatycznej gałki muszkatołowej, wanilii czy cynamonu. Do Europy przyprawy zostały przywiezione w XVI wieku przez wyprawę Ferdynanda Magellana. Korzenne przyprawy każdej potrawie nadadzą niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wiele z tych przypraw ma także inne zalety. Poznajmy korzenne przyprawy trochę bliżej.

Anyż gwiazdkowy

W krajach tropikalnych rośnie wiecznie zielone drzewo, z którego zbierane są i następnie suszone owoce. Mają one kształt gwiazdek, korzenno-słodkawy smak i silny, znacznie mocniejszy od zwykłego anyżku zapach. Anyżu używa się w całości lub po zmieleniu. Można wykorzystać go nie tylko do pieczenia bożonarodzeniowych ciast, ale także do drobiu, wieprzowiny i cielęciny. Kilka gwiazdek anyżu wzbogaci smak jabłkowego, śliwkowego lub gruszkowego kompotu. Odrobinę zmielonego anyżu można dodać do kawy. Anyż gwiazdkowy pobudza trawienie, działa rozkurczowo i moczopędnie.

Cynamon

Przyprawę pozyskuje się z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. Wysychająca kora zwija się z obu stron i tworzy w ten sposób podwójne rurki o brązowozłotym kolorze. Cynamon na korzenny, jednocześnie trochę słodki i trochę gorzki smak oraz bardzo silny zapach. Cynamonem na ogół przyprawiamy dania słodkie. Przyprawa ta zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie.

Goździki

Za ich wywóz z Wysp Korzennych (obecnie Moluki) groziła kiedyś kara śmierci. Goździki to suszone i nierozwinięte pąki goździkowca. Mają korzenny, lekko gorzkawy i piekący smak oraz słodki owocowo-drzewny zapach. Najczęściej używa się ich w całości, ale obecnie dostępne są także mielone goździki. Sproszkowanych goździków można użyć do przyprawiania potraw rybnych, mięsnych farszów i pasztetów. Całe goździki przydadzą się do grzanego wina, kompotów, wekowanych owoców. Goździkami można przyprawiać także śledzie, wykorzystać do marynowania wieprzowiny, baraniny i dziczyzny. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy przejedzenia.

Ziele angielskie

Są niedojrzałymi owocami korzennika lekarskiego. Po wysuszeniu są trochę większe od ziarenek pieprzu, nabierają też brązowego koloru. Ziele angielskie ma słodko-ziołowy smak i korzenny zapach. Wykorzystujemy je do potrawek z drobiu, sosów do mięs, zup jarzynowych, marynat. Ziele angielskie ułatwia trawienie tłuszczu.

Korzenne przyprawy przechowuje się(każdą oddzielnie) w szczelnie zamkniętym porcelanowym lub szklanym pojemniczku, z dala od światła. Doskonale dosmaczają wiele dań, ale nie należy przesadzać z ilością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.