Jak przechowywać owoce sezonowe w zimie?

Jak przechowywać owoce sezonowe w zimie?

Wraz z wakacjami rozpoczyna się okres na owoce sezonowe. Dorastają truskawki, następnie wiśnie, maliny i czereśnie. W lesie pojawiają się coraz to sporzej czernice. A my pożądamy uchować ich smak na długi okres czasu. Właściwym pomysłem jest mrożenie plonów. Zatrzymują one wtenczas większość swych wartości i witamin. Możemy je używać do dekoracji ciast oraz deserów, stosować jako substrat posiłków, przyrządzać z nich sosy oraz kompoty. Wyłącznym minusem jest owo, że po rozmrożeniu plony marnują sporo na wyglądzie.

Inną alternatywą na przechowywanie owoców oraz uchowanie ich smaku na miesiące zimowe są przetwory owocowe. Z prawie wszystkich owoców jesteśmy w stanie tworzyć dżemy i konfitury. Przygotowywać możemy je standardowo poprzez łączenie z cukrem oraz wielogodzinne gotowanie w celu odparowania dżemu. Sporym uproszczeniem jest wykorzystanie w fabrykacji konfitur substancji żelujących. Zabezpieczą one swoje konfitury i pozwalają na użycie niewielkiej ilości cukru, aniżeli w przypadku tradycyjnego smażenia przetworów.

Odmiennym sposobem na przechowywanie owoców zimą jest zamknięcie ich w słojach wraz z zalewa. Mogłyby to być zalewy słodkie, jak przykładowo kompot z wiśni czy gruszki w syropie z cukrem, a również wytrawne, z czego najczęstrze są śliwki w occie. Kluczowe ich zastosowanie to wszelkiego wariantu przystawki, a również jako dodatek do posiłków z mięsem. Nie możemy tu pominąć jeszcze nalewek owocowych, które miesiącami zimowymi grzeją oraz dopomagają utrzymać nasze zdrowie w odpowiedniej kondycji.

W związku z dużą dostępnością na rynku przyrządzanie domowych dżemów owocowych staje się coraz mniej popularne. W szczególności z racji na długi czas fabrykacji. Z początku trzeba dobrze oczyścić i wysuszyć słoje, potem oczyścić i odszypułkować czy wypestkować owoce, potem oczekuje nas kilkugodzinne kucharzenie. Na koniec przychodzi jeszcze pasteryzacja, ażeby całkowity trud nie poszedł na marne. Mimo takowych wszelkich negatywów wskazane jest ofiarować trochę naszego kosztownego czasu. Dlatego że jak dużo zadowolenia daje spożywanie swoich własnych przetworów, zwłaszcza jeśli mamy małe pociechy, które pożądamy ochraniać przed szkodliwą chemią w posiłkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.